Naturalesa d'Aragó > Geologia

Petjades de Dinosauris en Ababuj. Naturalesa d'Aragó.La presència de restes de dinosauris en les capes juràsic-cretácicas de la Cordillara Ibèrica es coneix des de fa temps; alguns d'ells es van trobar en la província de Terol (Utrillas)

Posteriorment es van descobrir altres restes en Galve, que van ser atribuídos a Iguanadon i a saurópodos del Cretácico Inferior. Aquesta zona ha resultat ser una de les més riques en aquest tipus de fòssils i sobre la qual continuen produint-se noves troballes.

El nou jaciment de icnitas de Ababuj es troba en estrats del Juràsic superior, segons cartografia de Gautier (1980). Conté petjades aïllades, encara que algunes d'elles poden pertànyer al rastre d'un mateix individu. La majoria té forma ovalada però també hi ha tridáctilas. Les ovalades mostren varietat en les seves dimensions, la qual cosa indica una diversitat de grandàries d'individus i/o les circumstàncies en el moment de produir-se la trepitjada.

Situació:

El jaciment de icnitas de Ababuj està situat en el punt kilométrico 19 de la carretera que uneix Ababuj amb Aguilar del Alfambra, a banda i banda i a escassos metres de la mateixa. Aquest lloc es troba en la fulla nº 543 (Villarluengo) del mapa Topogràfic Nacional a escla 1:50.000.

La seva posició respecte a les coordenades del meridià de Greenwich és: longitud 0º 48.03' W i la latitud 40º 33,96' N; l'altitud és de 1.322 metres sobre el nivell del mar.

Composició

Les capes amb icnitas corresponen a les considerades per Gautier menjo del Portlandiense en facies Purbeck. Els estrats presenten un buzamiento que varia entre 55º i 90º i estan afectats per freqüents falles amb desplaçaments de rang mètric i decimètric. La secció estratigráfica puntual, immediatament per sota i per sobre de les capes amb icnitas, està composta de sostre a mur per:

Les capes on es troben les petjades són calc-margosas, semblants a les de l'àrea de Les Zabacheras i com elles, correspondrien a una plataforma poc profunda de llacs relacionats amb planes deltaicas, intercalades esntre sediments terrígenos amb estructures fluvials.

Les petjades de Ababuj: Descripció

La majoria de les petjades de Ababuj tenen forma subelíptica o ovalada. En algunes, la impressió està vorejada per un anell de "fang esquitxat" que va ser eyectado per l'impacte de l'extremitat de l'animal al trepitjar sobre el sòl. La part més profunda en cada petjada sol estar a un dels extrems de la trepitjada però, en algunes ocasions, la màxima profunditat es detecta en les proximitats del punt geomètric mitjà de la petjada.

En el cas de les petjades ovalades, s'ha amidat la longitud màxima , que correspon a l'adreça anteroposterior, i l'amplària màxima, que es troba definida gairebé sempre per la perpendicular a la longitud en el punt geomètric mig.

Aquestes variables s'han obtingut en 20 petjades localitzades en les capes d'ambdós costats de la carretera. Les longituds varien entre 25 i 50 cm; les amplàries, entre 18 i 34 cm. La mitjana de les longituds és de 35,8 (amb desviació típica de 9,41 cm) i l'amplària mitja és de 25,2 cm (amb desviació típica de 5,89).

Debat

La representació de les longituds enfront de les amplàries de les petjades de forma ovalada mostra una correspondència lineal que podria suggerir la seva pertinença a individus d'un mateix tipus. Però ha de tenir-se en compte que estan distribuídas almenys en tres capes i pot ser més convenient esperar a disposar d'un major nombre de dades en possibles punts propers abans d'acceptar aquesta hipòtesi. Cap assenyalar, que en les proximitats d'Aguilar del Alfambra, en un nivell similar al que conté les descrites de Ababuj, es troba altre conjunt de petjades ovalades, que es troben en una capa gairebé vertical de molt difícil accés.

No es coneixen molts jaciments de icnitas amb morfologia ovalada, generalment atribuídas a saurópodos.

Conclusions

Les icnitas de Ababuj es troben almenys en dos nivells del conjunt Juràsic Superior. Les distàncies entre l'un i l'altre nivell és de 40 a 50 cm. #Así_pues, encara que pròximes, cal tenir en compte que no totes les petjades són isócronas. No obstant això totes elles semblen ajustar-se a una mateixa sèrie de punts. Potser podria obviar-se aquesta falta de isocronía plena admetent un període de temps entre l'un i l'altre nivell prou petit perquè els individus que les van produir puguin considerar-se com pertanyents a espècies coetànies. Un factor que pot dur a errors és el de les diferents condicions d'humitat o contingut en aigua del sòl en el moment que es va produir la trepitjada i que pot ser més influent en les variacions morfométricas de les petjades que les possibles diferències morfològiques dels individus.

Aquestes petjades de Ababuj són similars a les de Barkhausen (Alemanya), ambdues del Juràsic Superior. També s'obté correspondència morfométrica amb les oposades en Els Cayos (La Rioja) i Morrison (EEUU).

Per a poder realitzar futurs estudis d'aquests interessants jaciments de petjades de dinosauris en Ababuj, que puguin buidar les interrogants plantejades pels experts, haurien d'escometre's accions puntuals per a la protecció d'aquestes petjades i la seva possible pèrdua irreparable.

El Govern d'Aragó, Diputació Provincial de Terol, Universitat de Saragossa i el propi Ajuntament de Ababuj haurien de posar la màxima obstinació en això.

Dades obtingudes de: Revesteixi Geogaceta (L.Alcalá i C.Martín)

Más temes sobre Dinosauris a Aragó

Introducció als Dinosauris.
L'Origen dels Dinosauris.
Dinosauris Saurisquios.
Dinosauris Ornistiquios.
- Hadrosaurios.
Classificació dels Dinosauris.

Dinopolis: Teruel Cabdal dels Dinosauris.
Dinosauris en Galve. Teruel.
Dinosauris en Arén. Huesca.
Dinosauris en Peñarroya de Tastavins. Teruel.
Petjades de Dinosauris en Ababuj. Teruel.


Relació de temes sobre Geologia a Aragó.

Altres adreces sobre Geologia en Internet.Altres temes sobre Geologia a Aragó

Punts de interes Geològic a Aragó.

Teruel

 1. Poljes Torrijas - Abejuela
 2. Dolinas de Villar del Cobo
 3. Turberas i rius de pedres de Serra del Tremedal
 4. Mines de ferro d'Ulls Negres
 5. Organos de Montoro i canó del rio Pitarque
 6. Ventall al·luvial de Serra Palomera
 7. Val de Ariño
 8. Salades d'Alcanyís
 9. Paleocanales exhumats d'Alcanyís
 10. El Parrisal (Ports de Beceite)
 11. Grutas de Cristall
 12. Poljes de Mosqueruela

Zaragoza

 1. Laguna de Gallocanta (Zaragoza - Teruel)
 2. Monestir de Pedra
 3. Estepes de Belchite
 4. Galachos de Juslibol i la Alfranca
 5. Parc Natural de la Devesa del Moncayo
 6. Bardenas orientals
 7. Meandres de Sástago
 8. Balnearis de Alhama d'Aragó
 9. Sierra de Alcubierre i Monegros (Zaragoza - Huesca)
 10. Explotacions de Sal de Remolins (Zaragoza)

Huesca

 1. Baños de Panticosa
 2. Mallos de Riglos i Serra de Loarre
 3. San Juan de la Penya i grutas de Villanúa
 4. Parc Nacional de Ordesa i Forest Perduda
 5. Circ de la Larri i glacera de Forest Perduda
 6. Vall de Lizara
 7. Forau de Aigualluts i glaceres de Aneto - Maladeta
 8. Sierra de Guara


Aigualeix fauna animals flora plantes aigualeix aiguamolls Moncayo, sistema ibèric, pirineos, pedra, aigua, terra, aire, riu, Ebre, Xaló, Guadalop Turia nevi, muntanya, Ordesa, Guara, Maestrazgo, Albarrasí.

Copyright 1996-2022 © All Rights Reserved Framcisco Javier Mendívil Navarro, Aragó (Espanya)

Si creus que falta alguna cosa, o està confós escriu-nos

Avís Legal. Aquesta activitat de la l'Associació Aragó Interactiu i Multimedia
És una activitat cultural.
L aigua a Aragó, una promesa de futur