Naturalesa d'Aragó > Geologia

Què és el mitjà Geològic?. El Patrimoni Geològic Aragonés.. Naturalesa d'Aragó.La geologia és, en el nostre país, una disciplina científica i tècnica poc coneguda, i podria dir-se que fins a freda; no existeix una idea clara sobre el seu contingut i utilitat o, sense més històries, no se sap el que és.

La naturalesa és un tot dinamico, font de vida i recursos per a l'home, part essencial de la seva civilització i cultura. I la geológia, com ciència de la terra, té un caràcter integral, inseparable d'altres coneixements físics o naturals. El mitjà geològic comprèn tots aquells processos, ràpids o lents, però sempre constants, que impliquen l'interior i exterior del nostre planeta, és font de riquesa mineral, de les aigües, de sòls fertiles, etc.; origina cadenes muntanyenques i valls; també grans catàstrofes naturals (terratrèmols, volcans, inundacions, etc.); suposa la base sobre la qual es fonamenten les construccions.

En definitiva, condiciona els assentaments del ser humà, la seva forma de vida i els seus mites i llegendes, actuant de suport físic per al seu desenvolupament i d'aula primigènia en la seva formació cultural.

Indagar en els elements i processos geològics equival a llegir un antic i misteriós llibre. Els estrats, les formacions geològiques en general, representen d'alguna forma aquestes apassionants pàgines del passat, que ens revelen la història de la terra i de la vida. AL mateix temps, el "llibre" geològic té una lectura molt actual, com manual tècnic, com inventari de múltiples recursos o en forma de guia per al dis frute de la naturalesa.

Arribats a aquest punt hem de reconèixer l'existència d'un patrimoni natural, del com la geologia forma part fonamental i indesligable. En el nostre país, la Llei de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres (1989) i la Llei de Patrimoni Hístorico Espanyol (1985) representen el marc legislatiu estatal que l'empara.

El sentit pràctic d'aquestes lleis passa per un esforç d'ordenació, que, en bona part, està per realitzar; una ordenació que suposa l'inventariat, estudi, reconeixement de l'estat de conservació, amidades de protecció i, si escau, de restauració, determinació d'usos i promoció dels llocs escollits.

L'atenció que s'ha pogut prestar al patrimoni geològic ha donat lloc a l'ús de l'expressió "Punt o lloc d'interès geològic", que ha adquirit una profusió i significat clar per als coneixedors de la matèria. El terme tracta d'integrar aquells espais o elements que, per les seves característiques, resulten especialment adequats per a mostrar, reconèixer i interpretar la història geològica d'una regió.Altres temes sobre Geologia a Aragó

Punts de interes Geològic a Aragó.

Teruel

 1. Poljes Torrijas - Abejuela
 2. Dolinas de Villar del Cobo
 3. Turberas i rius de pedres de Serra del Tremedal
 4. Mines de ferro d'Ulls Negres
 5. Organos de Montoro i canó del rio Pitarque
 6. Ventall al·luvial de Serra Palomera
 7. Val de Ariño
 8. Salades d'Alcanyís
 9. Paleocanales exhumats d'Alcanyís
 10. El Parrisal (Ports de Beceite)
 11. Grutas de Cristall
 12. Poljes de Mosqueruela

Zaragoza

 1. Laguna de Gallocanta (Zaragoza - Teruel)
 2. Monestir de Pedra
 3. Estepes de Belchite
 4. Galachos de Juslibol i la Alfranca
 5. Parc Natural de la Devesa del Moncayo
 6. Bardenas orientals
 7. Meandres de Sástago
 8. Balnearis de Alhama d'Aragó
 9. Sierra de Alcubierre i Monegros (Zaragoza - Huesca)
 10. Explotacions de Sal de Remolins (Zaragoza)

Huesca

 1. Baños de Panticosa
 2. Mallos de Riglos i Serra de Loarre
 3. San Juan de la Penya i grutas de Villanúa
 4. Parc Nacional de Ordesa i Forest Perduda
 5. Circ de la Larri i glacera de Forest Perduda
 6. Vall de Lizara
 7. Forau de Aigualluts i glaceres de Aneto - Maladeta
 8. Sierra de Guara


Aigualeix fauna animals flora plantes aigualeix aiguamolls Moncayo, sistema ibèric, pirineos, pedra, aigua, terra, aire, riu, Ebre, Xaló, Guadalop Turia nevi, muntanya, Ordesa, Guara, Maestrazgo, Albarrasí.

Copyright 1996-2021 © All Rights Reserved Framcisco Javier Mendívil Navarro, Aragó (Espanya)

Si vols modificar dades o ampliar la informació subministrada escriu-nos

Avís Legal. Aquesta activitat de la l'Associació Aragó Interactiu i Multimedia
És una activitat cultural.
Aigua a Aragó, salut i benestar