Bestiari Aragones Esculpit Bestiari Naturaleza d'Aragó.
Naturalesa d'Aragó > Bestiari

Bestiari Aragones Esculpit. Naturalesa d'Aragó.Bestiari Aragones Esculpit Bestiari Aragonés.

Introducció

Atrevete a navegar per un Aragó misteriós i sorprenent que no imagines pogués existir, dracs, sirenes i altres veïns singulars t'acompanyessin en el teu caminar.

Águilas en el bestiario

Diu San Isidro de Sevilla "sota el nom de bésties es conten els lleons, marrons, tigres, llops i guineus, gossos i simios i altres que amb la boca i les ungles mostren el seu furor, exceptuades les serps; que es diuen feres per allò que gaudeixen de llibertat natural i es deixen dur pel seu desig -ferantur." temps després recojería Borges " ... els animals es divideixen en (a) pertanyents a l'Emperador (b) embalsamats, (c) amaestrados, (d) garrins, (i) sirenes, (f) fabulosos, (g) gossos solts, (h) inclosos en aquesta classificació, (i) que s'agiten com bojos, (j) innombrables, (k) dibuixats amb un pinzell finísimo de pèl de cabell, (l) etcétera, (m) que acaben de trencar un gerro, (n) que des de lluny semblen mosques.".

Aquestes dues cites del nostre entorn cultural separades en el temps i en l'espai ens permeten adonar-nos que la visió que tenim sobre la naturalesa i en particular sobre els animals depèn dels nostres propis sistemes culturals. Quan un artista representa un lleó, no está representant com és un lleó, sinó el que en aquell moment representa per a ell, el lleó.

Recollint aquestes representacions, estem recollint la cultura i el significat (així només en part), de la societat que les realitzo i que encara les conserva. Nosaltres som els hereus d'aquesta societat (som aquesta societat), som doncs els hereus d'aquests símbols i d'aquestes realitzacions, i hauria de ser la nostra intenció acceptar aquest llegat.

La representació dels animals és doncs una reserva cultural per a compartir entre qui la creen i qui la gaudeixen, a més de la seva utilitat com font de coneixements científics i/o morals segons el moment de la seva utilització.

Arca de Noe. miniatura Turca

En aquesta miniatura turca es pot veure un tema tradicional, l'Arca de Noe, però está totalment culturizada i preparada per a transmetre el missatge adequat al moment i al lloc.
Mentre que els animals, estan representats de forma realista, i allunyats de tota divinización, Noe, que és una persona, té la cara "desapareguda" per a evitar tota temptació de divinización.
Mentre l'Ángel, distint de persona, va dotat de l'ull del coneixement.

Arca de Noe. miniatura de un Beato

En aquesta altra miniatura, corresponent a un Beat, es representa el mateix tema l'Arca de Noe però la representació és totalment distinta, perquè és altra la cultura i és altra la informació que es vol transmetre. Tots els dibuixos són esquemátics per que són mes símbols que objectes.
Les persones estan col.locades a un nivell superior,
els animals domesticos estan situats en un nivell inferior (gall, obeja, etc.),
més baix encara les feres o animals silvestres (llop, ós, etc.),
descendint en importáncia podem apreciar els animals fantástics (manticora, aixeta, etc.),
i encara mes baix aquells animals llunyans o exòtics (elefant, camell, etc.), practicamente impossibles de veure per a qui fa la il.lustració.

Segons el DRAE, un bestiari és "En la literatura medieval, col.lecció de rondalles referents a animals reals o quiméricos".

Románico en Peralta Alcofea

No hi ha mes que recórrer el magnífic románic aragones per a adonar-nos de l'abundant i variada fauna representada en els seus monuments, i no és difícil apreciar la seva intenció simbòlica, un exemple significatiu podriamos trobar-lo en els lleons del timpano de la Catedral de Jaca.

Des de la remota antiguedad fins als nostres dies, han estat corrents els llibres recopilatorios de pedres, plantes, animals, fenòmens naturals, etc.

Molts d'ells han mantingut una pretensió de recopilació de les ciéncies i coneixements de la seva época, sobretot en matéries com la herbolaria i medicina de plantes però on no es van poder recollir els coneixements, s'empleno amb altra sèrie de relats d'impossible comprovació.

Els llibres a qui se'ls atribuíxen l'origen d'aquests relats comencen amb els coneixements d'Aristòtil, que havia de subministrar descripcions dels territoris a conquistar per Alejandro Magne.Naturalesa a Aragó | Aigua | Fauna | Flora
Geologia | Fongs | Paisatges | Culturales
Ebro | Moncayo | Monegros | Ordesa
Huesca | Teruel | Zaragoza | AragóPatrimoni natural a Aragó. Espais Naturals a Aragó, Aigua, humitat, aiguamolls, riu, Ebre, Xaló, Jiloca, Huerva, Huecha, Queiles, Isuela, Gállego, Matarranya, Martín, Guadalop, Turia, Aguasvivas, Tastavins, Moncayo, Sistema Ibèric, Pirineus, Ordesa, Guara, Maestrat, Albarracín, neu, muntanya, barrancs, regadiu, aliments.

Copyright 1996-2022 © All Rights Reserved Framcisco Javier Mendívil Navarro, Aragó (Espanya)

Si creus que falta alguna cosa, o està confós escriu-nos

Avís Legal. Aquesta activitat de la l'Associació Aragó Interactiu i Multimedia
Espera acostar - Aragó a casa teva.
Davant l amenaça de transvasament l esperança de l aigua